Breu història dels Kamado i control de temperatura

ORIGENS del KAMADO

El dia que me la van portar i en Pedro, va fer una demo amb cap de llom i "papada"


Es creu que els xinesos van introduir el concepte de la cuina de Kamado dels japonesos fa aproximadament 1.700 anys. Però tampoc voldria donar-hi tanta mística com podreu trobar a la Wikipedia, doncs totes les civilitzacions, han utilitzat idees semblants. I segurament alguns haureu vist fogonets com el de la figura, dels que quan jo era petit en voltaven dos per casa “per si un dia hi haguessin restriccions de gas” i que a la web records de Terrassa podeu visualitzar i que és del lloc on he tret la imatge.

Recordo que per casa en voltaven un parell... però es van llençar.. :(

Ja saltant a la història més recent i per tant més documentada, va ser després de la Segona Guerra Mundial que els occidentals que van lluitar al Japó, van descobrir les capacitats culinàries de la Kamado i van començar a portar-ne de tornada als EUA en avions de càrrega. No gaire temps després, algunes  empreses nord-americanes,  veient-ne la creixent popularitat van decidir produir i vendre les seves pròpies línies de Kamado.

Les primeres van estar construïdes amb materials que presentaven deficiències i es trencaven en  qüestió d'un parell d'anys o menys. Però cap l’any 1971 van començar a utilitzar ceràmiques més modernes, amb capacitat de retenir millor la calor i la humitat i amb capacitat  de suportar anys d'exposició als elements externs.

Com controlar la temperatura en un Kamado


Les kamado permeten un ventall de temperatura que pot oscil·lar entre els 100/110ºC fins a 400ºC i quan parlem de la gamma baixa de temperatures, podem fer-ho en períodes de 12h o més sense afegir carbó, sempre que aquest sigui de qualitat.

El control és senzill, tot i que caldrà una certa pràctica en un principi i l’anirem detallant en cada recepta i de fet només cal jugar amb el control d’obertures d’aire de la part inferior i del barret superior.


I sempre caldrà tenir en compte les inèrcies tèrmiques, en el sentit de que si volem assolir una determinada temperatura, caldrà minimitzar les obertures just quan ens hi apropem, de cara a no passar-nos de frenada.

Aconseguir cuinar a BAIXA TEMPERATURA, pot ser més complicat per aquells que s’inicien i el procediment seria el següent:

Començar amb un foc molt petit al centre del carbó vegetal, encenent amb una o dues pastilles (sempre utilitzarem ecològiques tipus les de paper premsat). Deixarem que prengui el foc observant durant uns 10 minuts amb les obertures obertes i un cop veiem que va endavant, ja graduarem a uns mínims.

Ajudar-nos amb un termòmetre de sonda que mesuri la temperatura que surt l’aire per l’obertura superior, ens serà de gran utilitat.

CONSELL IMPORTANT:


És fàcil elevar la temperatura obrint més el tir, però molt difícil de fer-la baixar si ens passem de la temperatura objectiu

Comentarios

  1. El millor d'aquest lliurament és el nivell de la gent que he conegut, i el dispars que són i el savi de la muntanya em va impressionar, 3 savis a la seva manera.

    ResponderEliminar
  2. M'ha fet gràcia lo del savi de la muntanya.... està ben definit...

    Abraçada!!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario